#File 638110284780415318
#File 638136202679133045
#File 638136202678939050
#File 638136202679166843
Kies voor inheemse en lokale planten in je tuin
04-03-2023
Hoe meer inheemse plantensoorten in je tuin, des te meer diersoorten die zullen aantrekken. De reden is eenvoudig. Inheemse soorten zijn hier sinds de laatste ijstijd van nature aanwezig. Na 10 000 jaar co-evolutie en samenleven zijn onze dieren en planten volledig aan elkaar aangepast en onderling afhankelijk. Ze hebben elkaar nodig en zoeken elkaar op. Deze soorten zijn ook het best aangepast aan ons klimaat en meer bestand tegen ziektes.

Onder onze bestuivers - bijen, hommels en vlinders - zijn er generalisten die vele plantensoorten bezoeken om te eten of zich voor te planten. Zij zijn dus wat flexibeler. De meer zeldzame soorten zijn veelal specialisten en afhankelijk van slechts een handvol plantensoorten om hun levenscyclus te vervolledigen. Soms is er zelfs een één-op-één relatie zoals bij de klokjesgentiaan en de vlinder het gentiaanblauwtje.

80% van alle planten is afhankelijk van insecten voor bestuiving, wat het belang van deze nauwe relaties benadrukt. 75% van alle landbouwgewassen worden door insecten bestoven. Insecten zijn dus ook sterk bepalend voor onze voedsel-voorziening. Daarenboven zijn ze zelf een belangrijke voedselbron voor vogels, amfibieën en zoogdieren. Sinds 1990 gingen de insecten met 80% achteruit door het gebruik van pesticiden en verlies aan leefomgeving. Deze crisis pleit dan ook sterk voor meer natuurlijke tuinen met een zo groot mogelijke variëteit aan wilde inheemse bloemen.

Velen van ons willen natuurlijk een mooie tuin en grijpen dan graag naar de meer traditionele uitheemse planten, zoals tulpen, dahlias, hortensias of een vlinderstruik. Inheemse soorten zijn vaak minder gekend of worden aanzien als onkruid. Ik denk dat de foto’s het tegendeel bewijzen en dat er vele prachtexemplaren zijn die niet moeten onderdoen voor sierplanten. Er is natuurlijk niets mis met een mix van zowel uitheemse als inheemse soorten in je natuurlijke tuin, zolang de inheemse het merendeel uitmaken.

Er is ook nog een belangrijk verschil tussen de botanische soort en de cultivar. Botanische soorten zijn de wilde natuurlijke populaties die zich spontaan vermeerderen. Cultivars of sierplanten zijn gekweekt op basis van specifieke eigenschappen voor de siertuin en die vermeerderen zich niet spontaan. Het gaat vaak om grotere bloemen, meervoudige bloemblaadjes, een langere bloeiperiode …. Het is vooral een selectie van kenmerken vanuit esthetische oogpunt, maar vaak met weinig of geen ecologische waarde en lagere nectarkwaliteit.

De natuur houdt van variatie en daar kunnen we allemaal bij helpen. Heb je een ongebruikt hoekje in je tuin, laat het verwilderen, de inheemse soorten komen vanzelf en weldra zal het er zoemen van de actie. Wil je de natuur een handje helpen en zelf aanplanten, zoek dan naar biokwekers (Ecoflora, Ecosem, Apiflora) die de soorten aanbieden. Geef inheemse soorten zeker een plekje in je tuin, zo help je de biodiversiteit!

Fotos: Centaurea jacea, Eupatorium vulgare, Echium vulgare, Symphytum officinale

Welke plantensoorten kiezen? Kijk op Ecopedia.
Reacties
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste en voeg hieronder je reactie toe.
Geef een reactie